Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

z kury wiejskiej rosół z szybkowara...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kura lub kurczak połowa dużej kury wiejskiej
woda 3 litry
włoszczyzna 1 pęczek
ziele angielskie 5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
kostka rosołowa 2 sztuki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
cebula 1 sztuka
makaron nitki - ile potrzeba
natka pietruszki - ile potrzeba
Pieprz czarny mielony Prymat - ile potrzeba

Przepis i sposób przygotowania na: z kury wiejskiej rosół z szybkowara...

użyłam połowę kury wiejskiej ( kura ważyła około 3,5 kg), odcięłam kuperek, usunęłąm zbędne włosy,piórka, dobrze opłukać i włożyć do szybkowara (mam szybkowar 9 litrów), dodać obrany i opłukany pęczek włoszczyzny, cebulę w łupince opłukaną

dodać kostki rosołowe, kucharka, liście laurowe, ziele angielskie, wlać około 3 litrów wody, do wyznaczonej lini w szybkowarze

po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować na średnim ogniu około 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

rosół jest bardzo klarowny, nie mętny, kura dobrze ugotowana, podawać z makaronem jakim się lubi, przed podaniem dodać pieprzu mielonego do smaku i natkę pietruszki - rosół z kury wiejskiej gotowany w szybkowarze jest bardzo klarowny, aromatyczny, esencjonalny, nie trzeba długo gotować tak jak w tradycyjnym garnku.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka17
Jagódka17 09.12.2017 22:01
Uwielbiam.... domowy, pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak