z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty...

z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty...

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    3 główki/młode
  • kasza jęczmienna

    2,5 szklanki/łamana
  • mięso mielone drobiowe

    1/2 kg
  • jajka

    2 sztuki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 pęczek
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • sok pomidorowy

    1 litr
  • woda

    3 szklanki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie

    - do smaku
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... foto
z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych liści ścinać zgrubienie aby lepiej się zawijały liście, wody po kapuście nie wylewać
Krok 2 - z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... foto
wodę po kapuście zagotować i ugotować w niej do miękkości kaszę jęczmienną, użyłam grubsza łamana, ugotowaną kaszę wylać na durszlak i wsypać do miski, wystudzić, kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem
Krok 3 - z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... foto
nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołabki wlac sok pomidorowy, wodę, dodać masło
Krok 4 - z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... foto
piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki są po prostu pyszne z nadzieniem z kaszy jęczmiennej...............SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Janina

28.05.2016 17:22
Moje ulubione;))

2milutka

28.05.2016 15:41
Klasyka a jaka pyszna!

Lis

28.05.2016 12:31
Pyszne takie gołąbki:)

RenataZ-et

28.05.2016 10:06
bardzo fajny pomysł

Anna169Hosz

28.05.2016 07:50
Wspaniale wyszły!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat