Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka pszenna typ 450 600 g
kefir 200 ml
woda ciepła 220 ml
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 1/2 łyżeczki
oliwa 3-4 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 3 łyżki

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 1 łyżeczka
Czarnuszka nasiona Prymat 1-2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki

Kroki postępowania

1
Drożdże skruszyć do miski, dodać cukier, wymieszać.
Krok 1 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
2
Następnie wlać ciepłą wodę i nasypać kilka łyżek mąki, wymieszać i pozostawić by zaczyn "ruszył".
Krok 2 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
3
Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe.
Krok 3 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
4
Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
5
Gotowe podzielić na dwie części, uformować długie bułki i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia.
Krok 5 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
6
Następnie bułki posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem i posypać czarnuszka.
Krok 6 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto
7
Piec w temp. 210 stopni przez ok. 25-30 min.
SMACZNEGO!
Krok 7 - Z czarnuszką na kefirze, czyli długie bułki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 31.03.2016 12:55
Ciekawe pieczywo.
Franciszek 31.03.2016 01:04
pyszny wypiek
Madzai 30.03.2016 17:36
Pyszne muszą być :)
Bernadeta1 30.03.2016 16:55
Ale ta bułka pysznie wygląda !
Habibi 30.03.2016 12:48
Z moją ukochaną czarnuszką ... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak