Przepis i sposób przygotowania na: z budyniem i dżemem roladka drożdżowa
550 ml mleka
25 g masła
4 żółtka
110 g cukru
60 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
16 g cukru wanilinowego
- 300 ml mleka zagotować z cukrem i masłem, pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką, zmiksowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń, mieszając aby nie zrobiły się grudki,zostawić do przestudzenia
CIASTO DROŻDŻOWE:
500 g mąka wrocławska
12 g drożdży suchych
3 łyżki cukru
2 jajka
200 ml mleka
50 ml śmietany kremówki
60 g masła
pół łyżeczki soli
- drożdże suche wymieszać z mąką, dodać pozostałe skladniki i wymieszać, pod koniec dodać rozpuszczony letni tłuszcz
- dokładnie wyrobić ciasto i przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia
- po tym czasie ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować prostokąt
- posmarować dżemem i rozłożyć budyń
- zawinąć jak roladę i zostawić do wyrośnięcia na 15 minut
drożdżówki posmarować rozmąconym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka,posypać kruszonką i piec około 30 minut w 200C na rumiano i ciepłe polukrować najwięcej tam gdzie jest mało kruszonki
LUKIER: 8 łyżek cukru pudru wymieszać ze śmietaną kwaśną na gęsty lukier
KRUSZONKA: 100 gram cukru, 200 gram mąki, 100 gram miękkiego masła,wszystko wymieszać na kruszonkę