Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z barku Tetalichy- nalewka żurawinowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spirytus 1 litr
wódka 1 litr
żurawiny 14 szklanek
sok z cytryny 4 sztuki
cukier 4,4 szklanki
woda 2 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Z barku Tetalichy- nalewka żurawinowa

Żurawiny płuczemy, przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Wsypujemy do dużego słoja. Zalewamy spirytusem na 10 dni. Następnie odsączamy przemielone żurawiny od spirytusu. Nalewamy wódkę, mieszamy. Cukier łączymy z wodą, mieszamy. Gdy syrop jest ciepły dodajemy naszą nalewskę, mieszamy. Przelwamy . Po ok 3 tygodniach dodatkowo odcedzamy nalewkę, od osadu , który powstał. Odstawiamy ją następnie na 3-4 miesące. Można na dłużej:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 23.05.2013 20:55
fantastyczna ta naleweczka!
Piter 31 13.05.2013 15:10
Rewelacja.
Botwinka 10.05.2013 15:10
świetna nalewka
Renata9 03.05.2013 12:37
fajna nalewka, trzeba zrobić samemu
Suonatar 03.05.2013 12:19
oj...koniecznie muszę spróbować :)
mic 03.05.2013 12:17
taka nalewka rozgrzeje;d;d

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak