Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wzbogacone tahini

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sezam 500 g
miód lipowy 4 łyżki
brązowy rum 100 ml
syrop cynamonowy 2 łyżki

Porada

Pasta jest czymś pomiędzy tahini, a chałwą. Najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu, ponieważ jest ciepła i idealnie łączy się z pieczywem, można ją przechowywać w słoiczku ponieważ olej sezamowy doskonale konserwuje pastę.

Przepis i sposób przygotowania na: Wzbogacone tahini

Sezam wsypujemy do naczynia, następnie dodajemy syrop cynamonowy, miód oraz rum. Dodanie wszystkich składników na początku znacznie przyspieszy proces powstawania pasty. Następnie rozpoczynamy proces rozdrabniania (najlepszy jest więc robot kuchenny z zamykaną pokrywą). Warto co około 2-3 minuty wyłączyć urządzenie i przemieszać masę ręcznie odczekując chwile aby nie przegrzać urządzenia. Gdy pojawi się olej nasza pasta jest gotowa. Przygotowanie powinno trwać około 20 min (wszystko zależy od mocy urządzenia). Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 11.05.2015 08:37
fajny przepis
Futka 10.10.2014 12:23
Przepyszne! :)
Kejti 21.08.2014 22:19
Pycha pasta,używam kiedy robię hummus :-)
Anna169Hosz 08.08.2014 10:16
Lubię taka pastę, ale nigdy sama nie robiłam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak