Wytworny torcik z nutą wiejską

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    250 gr
  • mleko

    700 ml
  • cukinia

    500 gr
  • jajko

    2 szt
  • parmezan starty

    50 gr
  • kabanos

    2 szt
  • cebula

    1szt
  • masło

    50 gr
  • szynka wieprzowa

    50 gr
  • pietruszka zielona

    1 pęczek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    wg potrzeby
  • sól

  • pieprz

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Posolić i zagotować mleko ze szczyptą gałki m. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając...
Krok 2 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
..gotować jeszcze chwile, dopóki kasza manna nie zgęstnieje, aż "łyżka będzie w niej stać sama".Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 3 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Gdy kasza manna osiągnie letnią temperaturę, dodać ¾ sera,jajka,masło wyrobić chwilę do połaczenia składników.
Wysmarować blaszkę masłem i posypać bułką tartą. Właczyć piekarnik na 190 stopni.
Krok 4 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Przełożyć masę z kaszy manny do blaszki, formując torcik z wgłębieniem
Krok 5 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Posypać bułką tartą.
Jeśli chcemy osiągnąć bardzo zarumienione brzegi dla efektu wizualnego możemy dodatkowo posmarować cały torcik rozpuszczonym masłem (dla chętnych ).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut ( do zarumienienia).
Krok 6 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Kiedy torcik jest w piekarniku, zabieramy się za przygotowanie farszu. Na jednej patelni smażę cukinię pokrojoną w grubą kostkę,przyprawiona solą, pieprzem i swieżą natką pietruszki ( około 15 minut)
Krok 7 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Na drugiej patelni smażymy cebulę i wędliny ( kabanos,szynka wiejska), a następnie łaczymy z cukiniami. Mieszamy.. posypałam też parmezanem :)
Krok 8 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Torcik zarumieniony, teraz należy go wypełnić farszem..
Krok 9 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Torcik wypełniamy farszem, posypujemy parmezanem i zapiekamy razem jeszcze 5 minut.
Krok 10 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Torcik gotowy :)
Krok 11 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 24.04.2014 16:59
bardzo smacznie wygląda takie zapieczone
Ola1young 22.04.2014 18:49
bardzo dobry torcik
Kolorowa 27.01.2014 11:04
bardzo interesujący
Klausia 10.01.2014 19:55
pomysłowe, jestem na tak :)
agogo2 01.11.2013 21:40
rewelacyjny przepis
Iwusia 14.07.2013 22:40
bardzo podoba mi się ten przepis :)
adelajda 01.06.2013 07:11
musi być bardzo smaczny
[email protected] 27.05.2013 10:07
wow, muszę spróbować :)
KasiaK90 09.05.2013 13:09
super przepis
malaczarna23 28.04.2013 09:11
super przepis!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat