Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytworny torcik z nutą wiejską

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza manna 250 gr
mleko 700 ml
cukinia 500 gr
jajko 2 szt
parmezan starty 50 gr
kabanos 2 szt
cebula 1szt
masło 50 gr
szynka wieprzowa 50 gr
pietruszka zielona 1 pęczek
Bułka tarta klasyczna Prymat wg potrzeby
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Wytworny torcik z nutą wiejską

Kroki postępowania

1
Posolić i zagotować mleko ze szczyptą gałki m. Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając...
Krok 1 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
2
..gotować jeszcze chwile, dopóki kasza manna nie zgęstnieje, aż "łyżka będzie w niej stać sama".Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia.
Krok 2 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
3
Gdy kasza manna osiągnie letnią temperaturę, dodać ¾ sera,jajka,masło wyrobić chwilę do połaczenia składników.
Wysmarować blaszkę masłem i posypać bułką tartą. Właczyć piekarnik na 190 stopni.
Krok 3 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
4
Przełożyć masę z kaszy manny do blaszki, formując torcik z wgłębieniem
Krok 4 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
5
Posypać bułką tartą.
Jeśli chcemy osiągnąć bardzo zarumienione brzegi dla efektu wizualnego możemy dodatkowo posmarować cały torcik rozpuszczonym masłem (dla chętnych ).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut ( do zarumienienia).
Krok 5 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
6
Kiedy torcik jest w piekarniku, zabieramy się za przygotowanie farszu. Na jednej patelni smażę cukinię pokrojoną w grubą kostkę,przyprawiona solą, pieprzem i swieżą natką pietruszki ( około 15 minut)
Krok 6 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
7
Na drugiej patelni smażymy cebulę i wędliny ( kabanos,szynka wiejska), a następnie łaczymy z cukiniami. Mieszamy.. posypałam też parmezanem :)
Krok 7 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
8
Torcik zarumieniony, teraz należy go wypełnić farszem..
Krok 8 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
9
Torcik wypełniamy farszem, posypujemy parmezanem i zapiekamy razem jeszcze 5 minut.
Krok 9 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
10
Torcik gotowy :)
Krok 10 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto
11
Smacznego !
Krok 11 - Wytworny torcik z  nutą wiejską foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 24.04.2014 16:59
bardzo smacznie wygląda takie zapieczone
Ola1young 22.04.2014 18:49
bardzo dobry torcik
Kolorowa 27.01.2014 11:04
bardzo interesujący
Klausia 10.01.2014 19:55
pomysłowe, jestem na tak :)
agogo2 01.11.2013 21:40
rewelacyjny przepis
Iwusia 14.07.2013 22:40
bardzo podoba mi się ten przepis :)
adelajda 01.06.2013 07:11
musi być bardzo smaczny
Wojt@s
Wojt@s 27.05.2013 10:07
wow, muszę spróbować :)
KasiaK90 09.05.2013 13:09
super przepis
malaczarna23 28.04.2013 09:11
super przepis!
Grazyna0211 25.04.2013 18:46
bardzo fajny pomysł
Adam/ZUB3R 11.04.2013 20:59
wygląda smacznie
Jastinka 18.03.2013 12:51
ciekawy pomysł
MagdaXXX 20.01.2013 20:49
super pomysł
babajaga1969 09.01.2013 14:51
nie robiłam ciasta na bazie grysiku, ale bardzo podoba mi się pomysł i wprowadzę go w czyn - smaczne :)
aisoglam 09.01.2013 11:45
Bardzo pomysłowy torcik. Do tego rewelacyjnie wygląda :)
Rafał10 08.01.2013 19:48
coś bardzo apetycznego i zdrowego :)
safcia 08.01.2013 19:04
ciekawe i apetyczne
ilka_86 08.01.2013 18:45
bardzo apetyczny ten Twój torcik
kasienka23 08.01.2013 18:32
ciekawy przepis
jolanta19 08.01.2013 18:19
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak