Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
300 g -
drożdże
26 g -
mleko ciepłe
1/2 szklanki -
jajko
1 -
smalec
50 g ciepły roztopiony -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Nadzienie
-
pesto
-
suszone pomidory
12 sztuk -
oliwki czarne Smak
10-12 sztuk -
orzechy włoskie
30 g
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Do drożdży dolewamy odrobinę ciepłego mleka, mieszamy i czekamy aż wyrośnie.
Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięte drożdże , jajko, sól ,pieprz ,ciepłe mleko i smalec. Wyrabiamy ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyciągamy ciasto w wałeczek a następnie wałkujemy w długi prostokąt ok. 1/2 cm grubości.
Na ciasto nakładamy najpierw pesto ( ja robiłam swoje z listków suszonej bazyli, solonych pestek słonecznika i oliwy), potem posiekane orzechy włoskie.

Z drugą częścią ciasta robimy to samo.

Tortownicę 21 cm. smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Od środka tortownicy zwijamy pierwszy rulon potem drugi.
Górę ślimaczka smarujemy rozmąconym żółtkiem jaja z łyżką mleka.

Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się