Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny placek z rocottą i grillowaną cukinią

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
woda gazowana 150 mililitr
ricotta 250 gram
cukinia 2 sztuka
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
oregano 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczka
oliwa 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny placek z rocottą i grillowaną cukinią

Z mąki,soli,oliwy i wody gazowanej zagnieć elastyczne ciasto. Zawiń w folię włóż do lodówki na krótką chwilę. Rocottę przełóż do miski,dodaj jajko, oregano sól i pieprz. Wymieszaj. Cukinię pokrój w zgrabne paseczki - zgrilluj. Cebulę pokrój w piórka - zgrilluj. Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy. Na środku rozłóż nadzienie i zawiń brzegi formując zakładki. Wstaw do piekarnika na grzanego na 190 -200 stopni i piecz ok 60 minut aż placek będzie rumiany. W połowie pieczenia połóż na wierzchu paski grillowanej cukinii (ja zrobiłam kratkę ) i cebule. Piecz dalej. Można polać octem balsamicznym jeśli lubisz.
UWAGA: jeśli rocotta jest dla ciebie mdła, dodaj pół na pół fety z ricottą. Następny mój placek będzie miała dodatek w postaci gałki muszkatołowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 29.12.2012 17:56
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak