Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś kaczki (pieczona)
pieczarki 4 sztuki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
jajko 6 sztuk
groszek konserwowy 3 łyżki
sok z cytryny
sól
pieprz
szczypiorek 1 łyżka (z dymki)
natka pietruszki 1 łyżka
kolendra 1 łyżka
estragon 2 szczypty
oregano 2 szczypty
tymianek 2 szczyoty
sos sojowy (do polania przed podaniem)

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawny omlet po chińsku z pieczoną kaczką i pieczarkami

Pierś drobno kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Z pieczarek potrzebujemy tylko główki. Nogi możemy zamrozić i wykorzystać kiedy będzie taka potrzeba. Można z nich np. sos zrobić. Główki obieramy ze skórki, kroimy na pół i każdą połówkę na plasterki. I skrapiamy sokiem z cytryny.
Cebulę i zieleninę drobno siekamy.
Jajka ubijamy z łyżką wody gazowanej, solą i pieprzem. Tak żeby się nieco zapieniło wszystko. Wszystkie składniki mieszamy z tymi jajkami i smażymy dwa omlety. Na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Podajemy lekko skropiony sosem sojowym i przyozdobiony listkami kolendry.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak