Wytrawny mus z młodych buraczków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraczki

    młode 170 g
  • ząbki czosnku

    2-3 sztuki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z pomarańczy

    4 łyżki
  • sok z cytryny

    1 i 1/3 łyżki
  • pestki słonecznika

    160 g
  • pestki dyni

    prażone ok. 20 sztuk
  • jogurt naturalny

    2-3 łyżki
  • natka pietruszki

    kilka listków
  • sól do smaku

  • pieprz czerwony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrane i opłukane młode , małe buraczki , ścieramy na tarce o średnich oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie , 1-2 minuty. Do czosnku wlewamy sok z cytryny i pomarańczy , mieszamy. Następnie dodajemy tarte buraki , przykrywamy i dusimy ok. 7 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Buraczki przekładamy do głębszej miski, studzimy , potem dodajemy pestki słonecznika i kilka listków natki pietruszki , całość blendujemy na gładki mus . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mus przekładamy do kieliszków i posypujemy posiekanymi pestkami dyni. Pozostaje mi tylko życzyć smacznego.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 19.06.2017 13:08
super pomysł
smerfetka79 01.08.2016 11:44
Ale pięknie wygląda
Jagódka77 01.08.2016 11:44
oryginalny pomysł
Ola1984 25.07.2016 19:00
Pięknie się prezentuje :)
cukiereczek 25.07.2016 18:43
ale pomysłowy przepis
Mniam 25.07.2016 17:07
Pięknie się prezentuje i jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
MałaMi89 25.07.2016 15:44
Patrząc na zdjęcie byłam pewna, że to deser :)
Malinka 25.07.2016 13:20
Samo zdrowie, super!
mysza75 25.07.2016 09:50
jakie to fajne i dobre i zdrowe
ilka01 25.07.2016 09:46
pyszności :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat