Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne ptysie

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ptysie

mąka pszenna 200 gram
woda 250 ml
masło 100 gram
sól 1/4 łyżeczki
jajko 5 sztuk

Farsz z tuńczyka

tuńczyk w sosie własnym 100 gram
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
kapary 1 łyżka
majonez
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku

Farsz z kurczaka

udka wędzone 1/2 sztuki
morele 4 sztuki
orzechy włoskie 1 łyżka
mięta liście
majonez
sól i pieprz

Farsz z sera

ser żółty 40 gram
jajko ugotowane na twardo 1 sztuka
chrzan żurawinowy 1 łyżeczka
żurawina suszona 1 łyżka
majonez
sól i pieprz

Farsz z szynki

szynka wędzona 80 gram
korniszony 2-3 sztuki
majonez
sól i pieprz

Porada

Majonezu do farszu dajemy tylko tyle, żeby połączyć składniki.

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne ptysie

Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie, wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 - 20 min w temp. 200 st.

Farsz z tuńczyka: Jajko pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary, rozdrobnionego tuńczyka, majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać.

Farsz z kurczaka: Mięso oddzielić od kości i skórki, pokroić drobno. Dodać pokrojone w małą kostkę morele, uprażone na suchej patelni, posiekane orzechy i posiekane listki mięty. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.

Farsz z sera: Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Jajko pokroić w kostkę, żurawinę pokroić w paseczki. Wszystko połączyć, dodać chrzan, majonez, pieprz i sól i wymieszać.

Farsz z szynki: Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, doprawić i wymieszać.

Ptysie przekroić, napełnić dolną część farszem i przykryć górną częścią. Od razu podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 21.02.2015 14:29
znakomite ptysie :)
norweska20 21.02.2015 11:42
apetyczne i smaczne połączenie
Aleksandra/Olcia 21.02.2015 10:55
fantastyczne !
Renata9 21.02.2015 10:53
Rewelacyjne te Twoje ptysie :-)
gosia56 21.02.2015 09:09
na pewno pyszne;)
Futka 21.02.2015 08:58
Świetne i niezwykle smakowite te ptysie :D
Ewelina1991 21.02.2015 08:58
wspaniałe ptysie!!!
cooked 21.02.2015 08:55
świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak