Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne, pikantne muffinki z szynką i serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki suche

mąka pszenna 1 1/2 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczka

Składniki mokre

jajko 1 sztuka
mleko 3,2% 3/4 szklanka
olej rzepakowy 1/4 szklanka

Dodatkowo

sól 3/4 łyżeczka
ząbki czosnku 1 sztuka
ketchup pikantny 1 łyżka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 2 szczypta

Dodatkowo

szynka konserwowa 4 plaster
papryka czerwona 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
ser żółty 70 gramów

Do podania

ketchup pikantny 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne, pikantne muffinki z szynką i serem

Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać bardzo drobno. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. Dodać ketchup, sól, czosnek, natkę, chili i gałkę muszkatołową. Składniki mokre połączyć z suchymi i dokładnie wymieszać łyżką. Dodać ser, paprykę, cebulę i szynkę. Wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości. Muffinki piec w 180 stopniach (grzałka dolna) przez ok. 25 minut do suchego patyczka. Podawać na ciepło lub zimno z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.03.2018 10:11
Ja lubię obie wersje ;) Jednak na imprezy lepiej sprawdzą się te wytrawne :)
jejkuchnia 14.03.2018 13:31
Bardziej wolę pikantne, niż na słodko. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak