Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffiny z żółtym serem i szynką
Poza wykorzystaniem tych wytrawnych muffinek jako śniadanie czy lunch, warto mieć ten przepis pod ręką przygotowując imprezę czy przed przyjściem gości. Muffinki z szynką i serem są proste, a przy tym super smaczne. Co ważne, nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Wystarczy ser i szynka, którą zwykle kupujemy. Można próbować z różnymi rodzajami!
1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i tymianek.
2. W drugiej misce łączymy mokre składniki: mleko, jajka, olej.
3. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy.
4. Dodajemy starty ser oraz pokrojoną w paseczki szynkę, mieszamy.
5. Ciasto wlewamy do papierowych papilotek lub silikonowych foremek do 3/4 wysokości (wcześniej wysmarowanych olejem lub masłem). Wierzch posypujemy startym serem.
6. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C.