Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne muffiny z szynką i serami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2 sztuki
szynka gotowana 150 gram
ser żółty 100 gram
mozzarella w kulce 1 sztuki
masło 100 gram
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffiny z szynką i serami

Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Szynkę i mozzarellę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce lub jeżeli mam w plastrach drobno kroję. Posiekaną dymkę podsmażam na maśle klarowanym.
Do większej miski przesiewam mąkę dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam z szynką i serami. Jajka roztrzepuję z mlekiem i musztardą, wlewam do mąki. Równocześnie dodaję też masło i podsmażoną cebulkę. Całość mieszam łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate.
Tak przygotowaną masę nakładam do wyłożonej papilotkami lub nasmarowanej masłem blaszki do muffinek. Piekę 30 minut w 180 stopniach, ciasto nie rośnie bardzo wysokie więc spokojnie można nałożyć całe foremki.
Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 02.12.2014 17:04
Na pikantnie to ja chętnie.
nogawkuchni 02.12.2014 14:59
Bardzo ciekawe muffinki,świetna propozycja na wypieki na słono.
czekoladka_m 02.12.2014 14:29
Apetycznie się prezentują;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak