Wytrawne muffiny z szynką i serami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2 sztuki
  • szynka gotowana

    150 gram
  • ser żółty

    100 gram
  • mozzarella w kulce

    1 sztuki
  • masło

    100 gram
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Szynkę i mozzarellę kroję w kostkę, ser ścieram na tarce lub jeżeli mam w plastrach drobno kroję. Posiekaną dymkę podsmażam na maśle klarowanym.
Do większej miski przesiewam mąkę dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam z szynką i serami. Jajka roztrzepuję z mlekiem i musztardą, wlewam do mąki. Równocześnie dodaję też masło i podsmażoną cebulkę. Całość mieszam łyżką niezbyt dokładnie. Ciasto powinno być grudkowate.
Tak przygotowaną masę nakładam do wyłożonej papilotkami lub nasmarowanej masłem blaszki do muffinek. Piekę 30 minut w 180 stopniach, ciasto nie rośnie bardzo wysokie więc spokojnie można nałożyć całe foremki.
Smacznego !

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 02.12.2014 17:04
Na pikantnie to ja chętnie.
nogawkuchni 02.12.2014 14:59
Bardzo ciekawe muffinki,świetna propozycja na wypieki na słono.
czekoladka_m 02.12.2014 14:29
Apetycznie się prezentują;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat