Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawne muffiny z boczkiem i serem żółtym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka pełnoziarnista 150 g
sól 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 350 g
jajko 2
masło 125 g
boczek wędzony 200 g
ser żółty 200 g
Tymianek suszony Prymat 3 łyżki

Porada

Muffiny nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffiny z boczkiem i serem żółtym

Masło rozpuścić, odstawić żeby się schłodziło. Boczek i ser żółty pokroić w niewielką kostkę. Boczek usmażyć aż będzie chrupiący. Masło połączyć z mlekiem i jajkami. W osobnej misce wymieszać obie mąki z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać boczek, ser żółty i tymianek. Dodać płynne składniki i wymieszać krótko. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę nakładać do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Piec przez 20-25 minut. Do suchego patyczka. Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak