Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne muffiny
Morele i daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut. Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy do wyschnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce łączymy składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), w drugiej składniki mokre (jaja, mleko i olej). Suche i mokre składniki łączymy razem, energicznie mieszając. Najlepiej zrobić to ręcznie. Do masy dodajemy pokruszony ser, posiekane orzechy, daktyle i morele, doprawiamy pieprzem i mieszamy.
Foremki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.
Pieczemy ok. 25-35 minut aż się ładnie zarumienią.