Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
250 g -
masło
100 g -
żółtko jajek
1 -
jogurt naturalny
3 łyżki -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżeczka -
sól
-
cebula czerwona
2 średnie -
ser żółty
2 (tarty)
Przepis i sposób przygotowania Wytrawne ciasteczka cebulowe z dipem
Do dekoracji: szczypiorek i pomidorki koktajlowe
Mąkę przesiać, dodać masło, żółtko, jogurt, proszek do pieczenia, sól, zagnieść. Do gotowego ciasta dodać drobno posiekaną cebulkę, dokładnie wyrobić.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość ok 3 mm, wykrawać kwadraty\prostokąty, następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym serem i\lub cebulką, piec w temperaturze 180 stopni ok 15-20 minut.
DIP: zmiksować blenderem serek topiony, jogurt i czosnek, udekorować posiekanym szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze (10)