Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawne babeczki z szynką i serem, DS XXI odc. 40
Tak jak wspomniałem, w babeczkach nie mogłoby zabraknąć warzyw. Drobno pokrojona papryka i szpinak nadają daniu wyjątkowego smaku. Z kolei papryka wędzona uwalnia cudowny aromat, dodając jednocześnie muffinkom jeszcze więcej koloru. No i pieprz czosnkowy… subtelny, ale też wyrazisty, doskonale urozmaica całość. Finalnie wytrawne babeczki z szynką i serem perfekcyjnie komponują się ze świeżym pieczywem oraz lekko ostrym, chrzanowo-musztardowym sosem.
Jak przygotować wytrawne babeczki z szynką i serem?
Szynkę kroimy w drobną kostkę. Tak samo paprykę, którą od razu smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Szpinak kroimy w cieniutkie paski. Do smażącej się papryki dodajemy Paprykę wędzoną słodką mieloną Prymat, szynkę i szpinak. Całość doprawiamy Pieprzem czosnkowym mielonym Prymat, mieszamy i zdejmujemy z palnika.
W misce mieszamy jajka ze startym serem cheddar. Masę łączymy z podsmażonymi dodatkami. Foremki na babeczki wypełniamy masą mniej więcej do połowy wysokości. Babeczki pieczemy w 170°C przez 15-20 minut, aż wierzch będzie lekko złocisty.
W międzyczasie kroimy bagietkę i do małego naczynia wykładamy Sos chrzanowo musztardowy Smak. Upieczone babeczki podajemy z przygotowanymi dodatkami.