Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna tarta ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200g
masło 100g
jajko 3 szt
sól
szpinak mrożony 1,5 opakowania
czosnek 5 ząbków
łosoś wędzony 150g
feta plaster
oliwa
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta ze szpinakiem, wędzonym łososiem i fetą

Piekarnik nagrzewamy do 180 C.

Schłodzone masło siekamy z mąką i szczyptą soli, wbijamy 1 jajko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy je do lodówki na ok 15 minut. Po czym wylepiamy nim natłuszczoną foremkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 10-12 minut aż się przyrumieni.

W międzyczasie podsmażmy na oliwie wycisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, doprawiamy do samku solą i pieprzem i dusimy by odparować nadmiar wody. Studzimy.

Z pozostałych 2 jajek oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do szpinaku i dokładnie mieszamy, białka ubijamy na sztywno i porcjami dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszając.

Wylewamy masę na podpieczony spód i wciskamy w nią kawałki łososia i fety.

Pieczemy w 180C przez ok 25-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 29.11.2013 08:19
dietetyczna i smaczna
banditka 27.02.2012 08:53
taka pożywna się wydaje :)
caralajna 08.02.2012 17:19
apetyczna
mikrusiak 08.02.2012 17:12
świetnie się prezentuje :)
Emilia22 08.02.2012 15:55
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak