Wytrawna tarta ze szparagami i prosciutto

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Zapraszam Was na prostą, ale jakże smaczną tartę. W roli głównej szparagi, które świetnie komponują się z serowym nadzieniem na bazie ricotty oraz wyrafinowanym i intensywnym smaku prosciutto.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ciasto francuskie

    275 gramów
  • szparagi zielone

    250 gramów
  • szynka parmeńska

    35 gramów

Nadzienie:

  • ser ricotta

    250 gramów
  • parmezan

    40 gramów
  • koperek świeży

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuk
  • Pieprz biały mielony Prymat

    5 szczypt
  • sól

    5 szczypt

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

    2 łyżka
  • jajko

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki.

Do ricotty dodajemy starty parmezan, posiekany koperek i jajko. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy do połączenia się składników.


Ciasto francuskie rozwijamy, nakłuwamy całą powierzchnię widelcem i wykładamy przygotowaną masę serową. Równomiernie ją rozprowadzamy, pozostawiając po 1 cm wolnego ciasta z każdej strony.

Na wierzchu w niewielkich odstępach układamy szparagi. Wolne brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie tartę wysuwamy z piekarnika, układamy prosciutto i posypujemy płatkami migdałowymi.

Zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat