Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta z kaczką
Pierś z kaczki solimy, nacinamy delikatnie skórę. Olej mieszamy z tymiankiem i pierzem. Nacieramy nim mięso.
Kładziemy na zimnej patelni i smażymy z obu stron po 7 minut. Kiedy mięso trochę ostygnie kroimy w plastry.
Ze śliwek usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, podlewamy winem i dodajemy goździki. Dusimy przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy aż odparuje nadmiar wody.
Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki.
Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę i pieczemy około 15 minut. Powinno delikatnie się zrumienić.
Na podpieczonym spodzie układamy plastry jabłka, na nich mięso a całość zalewamy duszonymi śliwkami. Zapiekamy około 10 minut.