Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna sałatka z owocami i truskawkowym vinaigrette
Prawdziwa eksplozja smaków! Wytrawna sałatka ze szpinakiem, rukolą, borówkami, pomarańczą, serem feta i truskawkowym sosem vinaigrette to propozycja na niezapomniany lunch lub kolację.
Opis przygotowania
Zaczynamy od przygotowania sosu sałatkowego vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką mieszając zawartość opakowania z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz 3 łyżkami wody. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone truskawki i ugniatamy dokładnie widelcem. Możemy też wrzucić całość do blendera lub moździerza.
Szpinak oraz rukolę myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy mieć nieco bardziej wytrwaną sałatkę możemy dodać więcej rukoli, która ma lekko ostry posmak.
Obieramy pomarańczę i filetujemy, czyli pozbawiamy cząstki pomarańczy skórki i kroimy na duże kawałki. Tak przygotowaną pomarańczę odstawiamy na chwilę, żeby odciekł nadmiar soku.
Na dużym talerzu kładziemy szpinak i rukolę na których umieszczamy kolejne składniki: borówki, pomarańczę oraz rozdrobiony w rękach ser. Na koniec polewamy truskawkowym vinaigrette.