Wytrawna sałatka z owocami i truskawkowym vinaigrette

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Sałatka z owocami - pomarańczą, truskawkami i borówką, ale na wytrawnie. Wypróbuj ten przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak baby

    100 g
  • rukola

    50 g
  • pomarańcza

    1/2 sztuki
  • borówka amerykańska

    100 g
  • ser feta

    150 g
  • truskawki

    4 sztuki
  • oliwa

  • Sos sałatkowy vinaigrette z błonnikiem i czarnuszką

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania sosu sałatkowego vinaigrette mieszając zawartość opakowania z 3 łyżkami oliwy z oliwek oraz 3 łyżkami wody. Do gotowego sosu dodajemy pokrojone truskawki i ugniatamy dokładnie widelcem. Możemy też wrzucić całość do blendera lub moździerza.

  2. Szpinak oraz rukolę myjemy i osuszamy. Jeśli chcemy mieć nieco bardziej wytrwaną sałatkę możemy dodać więcej rukoli, która ma lekko ostry posmak.

  3. Obieramy pomarańczę i filetujemy, czyli pozbawiamy cząstki pomarańczy skórki i kroimy na duże kawałki. Tak przygotowaną pomarańczę odstawiamy na chwilę, żeby odciekł nadmiar soku.

  4. Na dużym talerzu kładziemy szpinak i rukolę na których umieszczamy kolejne składniki: borówki, pomarańczę oraz rozdrobiony w rękach ser. Na koniec polewamy truskawkowym vinaigrette.

 

Doradca Smaku
Jeśli mamy więcej truskawek możemy je dodać w plastrach do sałatki lub aby danie było bardziej sycące dodać grillowaną pierś z kurczaka w ziołach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat