Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna karkówka z grilla

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 4 plastry
cebula 2 sztuki
wino czerwone wytrawne
sól
pieprz
curry
Papryka słodka mielona Prymat
Grill przyprawa klasyczna Prymat
ziele angielskie
rozmaryn

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna karkówka z grilla

Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy).
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę cebuli kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy marynować mięso.
Mięso nacieramy z obu stron przyprawami i kładziemy na cebuli. Przykrywamy drugą połową cebuli i mocno dociskamy. Wlewamy tyle czerwonego wina żeby mięso było całkowicie zanurzone. Przykrywamy folią aluminiową i chowamy do lodówki na 1-3 dni.
Przed grillowaniem usuwamy cebulę. Grillujemy mięso często odwracając. Cebulę możemy, jeśli chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa.

Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo specyficzny smak. Mi bardzo smakowało, takiego mięsa jeszcze nie jadłem. Po wyjęciu miało intensywnie sino czerwony kolor, taki dość dziwny raczej. Ale to dlatego, że przesiąkło winem. Dlatego też na zdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone czerwonym winem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak