Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna chałka buraczana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl.
mąka krupczatka 1,5 szkl
otręby żytnie 4 łyżki
mleko ciepłe 1/2 szkl
drożdże suche 8 g
buraki czerwone 3 łyżki
sól szczypta
oliwa 2 łyżki
jajko 2 szt

Porada

Chałkę można lekko ponacinać (jak na zdjęciu)

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna chałka buraczana

Kroki postępowania

1
Do dużej miski przesiewamy obie mąki, wsypujemy drożdże, mieszamy, dodajemy 1 jajko i pozostałe składniki ciasta (w tym 3 łyżki startego na najdrobniejszych oczkach tarki buraka czerwonego z sokiem) i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
Krok 1 - Wytrawna chałka buraczana foto
2
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na trzy równe części - z każdej z nich formujemy wałeczek długości około 25-30 cm. Wałeczki układamy obok siebie, sklejamy ze sobą w jednym końcu i zaplatamy warkocz, końcówki również sklejamy. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
Krok 2 - Wytrawna chałka buraczana foto
3
Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym pozostałym jajkiem i posypujemy szczyptą otrębów żytnich. Pieczemy około 30-35 minut w 170 stopniach
Krok 3 - Wytrawna chałka buraczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 12.03.2015 21:35
to dla mnie nowość muszę szybko wypróbować
Kejti 05.01.2015 23:45
Ciekawy pomysł :-)
Klausia 01.01.2015 21:24
super przepis :)
Mniam 17.12.2014 11:44
Fajny pomysł na chałkę, taka bardziej kolorowa :)
agnieszka214 17.12.2014 11:31
bardzo ładny kolor
Habibi 17.12.2014 08:33
ja dodawałam sok z buraka do pszennego chleba i bułek, ale niestety po upieczeniu traciły ten piękny kolor, a szkoda :)
wwwiolka 17.12.2014 08:06
Bardzo fajny przepis.
Ola1984 17.12.2014 07:55
Fajny pomysł na chałkę.
Noruas 16.12.2014 23:07
rewelacyjny pomysł na kolor
jola91 16.12.2014 21:21
śliczny kolor, na pewno pyszna
Renataj 16.12.2014 21:15
Zaskakujący pomysł i smakowity efekt.
IKrakowianka 16.12.2014 20:22
wygląda rewelacyjnie!
irenka 16.12.2014 19:40
ślicznie wygląda ,na pewno pyszna, fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak