Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienity biszkopt z masą serową

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 200 ml
żółtko jajek 3 sztuk
masło 1 sztuk
cukier puder 20 dkg
twaróg 600 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/4 szklanka
sól 1 szczypta
mąka tortowa 3/4 szklanka
cukier 3/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienity biszkopt z masą serową

W pierwszej kolejności należy upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek. Następnie białka jajek należy ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania należy dodać cukier. W dalszym ciągu należy ubijać ciasto na biszkopt. Mąki wymieszać ze sobą, przesiać je i dodać do ciasta, następnie dodać proszek do pieczenia, nie należy miksować na tym etapie ciasta, należy zamieszać je drewnianą łyżką. Następnie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ciasto do blaszki. Biszkopt piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40 minut. Następnie wystudzić biszkopt i przekroić go na dwie równe części. Przygotować masę serową: W tym celu rozpuszczamy żelatynę w 200 ml gorącego mleka, studzimy. Ser twaróg mielimy w maszynce na drobnych otworach. Następnie masło ucieramy z dodatkiem cukru i dodajemy żółtka, do zawartości dodajemy zmielony twaróg na sam koniec dodajemy do zawartości i całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Masę serową wykładamy na jeden z przekrojonych biszkoptów. Przykrywamy drugim biszkoptem. Można ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą białą lub ciemną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak