Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • ryż ugotowany

    5 szklanek
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    4 szklanki
  • jajka

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    380 gramów
  • sos sałatkowy francuski Prymat

    1 opakowanie
  • ogórek zielony

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie:

Krok 1 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto

Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.

Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę 4-5 szklanek, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.

Krok 2 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto
Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
Krok 3 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto
Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat