Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie - pyszne, aromatyczne kotlety ryżowo-ogórkowe, doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru ryżu w zupie ogórkowej, podane z jogurtem są smaczne........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

ryż ugotowany 5 szklanek
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 szklanki
jajko 1 sztuka
jogurt naturalny 380 gramów
Sos sałatkowy francuski vinaigrette Prymat 1 opakowanie
ogórek zielony 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety

przygotowanie:

1

Ryż ugotowany w zupie ogórkowej (wsypałam za dużo i zupa była za gęsta, więc wykorzystałam nadmiar do kotletów = POLECAM nawet specjalnie ugotować za dużo ryżu w zupie), odcedzić na sitku, u mnie z 5 szklanek ryżu.

Do odcedzonego ryżu w misce wsypać tartą bułkę 4-5 szklanek, jajko (przypraw nie trzeba gdyż zupa była doprawiona), wszystko dobrze ręką wyrobić na gęstą masę.

Krok 1 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto
2
Formować kotlety okrągłe nie za grube i na gorącym oleju smażyć rumiane kotlety z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy i na talerz.
Krok 2 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto
3
Jogurt wymieszać z sosem sałatkowym francuskim, ogórkiem obranym i startym na tarce grubsze oczka i podawać z kotletami, smakują wyśmienicie również na zimno.
Krok 3 - Wyśmienite i pyszne ryżowo-ogórkowe kotlety foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak