Przepis i sposób przygotowania na: Wypasione buły drożdżowe
Nadzienie: Cebule obieramy i kroimy na cienkie talarki, na patlni roztapiamy masełko i wrzucamy cebulke, podsmażamy aby sie ładnie zrumieniła, doprawiamy sola i pieprzem. Kabanosy kroimy w plasterki i wrzucamy do cebulki, mieszamy i trzymamy kilka minut na wolnym ogniu aby cebulka przeszła smakiem kabanosa.
ciasto dzielimy na 6 równych części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok 1cm i średnicy 10 cm, układamy plasterek sera żółtego(tak aby boki pozostały wolne), na jednej połowie nakładamy łyżke nadzienia i zlepiamy jak pierogi, brzegi musimy dobrze zalepić lub podwinąć aby podczas pieczenia nie po rozchodziły się. układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, zostawiamy ok 10 min do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujmy makiem. Pieczemy ok 30 min w temp.180 stopni, tak aby ładnie się zrumieniły. Idealne danie na piknik, wycieczkę.