Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udko z kurczaka 4 sztuki
grzyby leśne 15 dkg
sól do smaku
kostka mięsna 1 sztuka
mąka pszenna do zagęszczenia
mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
boczek wędzony 5 surowy
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi

Kroki postępowania

1
Udka z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i trybujemy - wyciągamy kość nie uszkadzając skóry. Zaczynamy od obkrojenia kości od szerszej części wzdłuż, delikatnie usuwając mięso z kości, potem z pałeczki już można ściągnąć bez nacinania. Tam mięso ładnie odchodzi z kości samą, tylko przez naciągnięcie. Kostkę odkrawamy i łatwo można wyciągnąć już całą kość. Czynność jest trochę czasochłonna, ale nie jest wcale taka trudna.
Krok 1 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto
2
Grzyby leśne podsmażamy do miękkości, cebulę i boczek kroimy na kostkę.
Krok 2 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto
3
Każde udko nacieramy solą i pieprzem z każdej strony, a wnętrze nacieramy chrzanem żurawinowym, potem nakładamy farsz.
Krok 3 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto
4
Całe obwiązujemy nicią, tworząc małe trójkątne pakieciki.
Krok 4 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto
5
Na koniec z zewnątrz nacieramy słodką papryką, przekładamy do naczynia, zalewamy wodą i dodajemy kostkę mięsną, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 2 godziny - cały czas polewając po wierzchu sosem i obracając. Po tym czasie wyciągamy na talerz i ściągamy nici.
Krok 5 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto
6
Wytworzony sos zagęszczamy mąką (ja mieszam trochę mąki pszennej i trochę ziemniaczanej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi. Przekładamy pakieciki z powrotem do sosu. Podajemy do surówek i ziemniaków.
Krok 6 - Wyluzowane udko kurczaka z grzybami leśnymi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 17.02.2013 09:09
Pyszności :)
mysza75 16.01.2013 13:10
Pycha, aż mam ochotę schrupać udeczka :-)
Poison1988 13.01.2013 11:21
luz to podstawa :D pyszne :)
KasiaK90 13.01.2013 09:59
uwielbiam
Adamorek 13.01.2013 08:40
ale smakowite połączenie
Konczi 13.01.2013 06:06
:) smacznie wygląda, lubię takie wyluzowane jedzonko ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak