Wykwintne pierożki z kaszą jęczmienną i zielonkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    40 dkg
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    szczypta
  • kasza jęczmienna

    10 dkg
  • zielonki

    10 dkg
  • ser feta

    1/3 opakowania
  • cebula

    1 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zielonki obgotowujemy w osolonej wodzie, zostawiamy aż wystygną i drobno siekamy. Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na złoto, dodajemy do ostudzonej kaszy. Następnie dodajemy grzyby i pokruszony ser. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, oregano i szczyptą tymianku.
Robimy ciasto – mąkę przesiewamy, na środku robimy dołek, dajemy łyżkę oleju, szczyptę soli i jajko. Porcjami wlewamy tyle ciepłej wody ile zabierze mąka. Ciasto po wyrobieniu ma być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na kawałki, każdy dość cienko rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Krążki ciasta napełniamy farszem i dobrze zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Podajemy z cebulką podsmażoną na złoto. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cooleczka 10.03.2012 20:17
brzmi niezwykle ciekawie :)
iziona 10.03.2012 07:38
Następnym razem podrzuć kilka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat