Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintne pączki
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, zioła, paprykę czerwoną słodką mieloną oraz rozczyn, masę jajeczną i pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie.
Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy kawałek sera żółtego a następnie nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze.
Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka surowego i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe, by ociekły z tłuszczu. Idealnie smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym czy musztardowym. Smacznego !!