Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintne pączki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 50 g
cukier 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
mleko 250 ml
margaryna 150 g
zioła 1 łyżeczka
rum 3 łyżki
sól szczypta
FARSZ
pomidor 2 sztuki
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
ser żółty do smaku
rzodkiewka 2 sztuki
oliwki czarne Smak do smaku
pietruszka zielona do smaku
koperek do smaku
tłuszcz 1,5-2 litrów
ziemniak 1 sztuka
feta 1 opakowanie
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintne pączki

Składniki na farsz pokroić. Oliwki w plasterki, pietruszkę oraz koperek posiekać a pozostałe składniki w kosteczkę i doprawić do smaku. Drożdże pokruszyć. Dodać łyżkę cukru, mąki oraz szczyptę soli i zalać 0,5 szklanki letniego mleka. Wymieszać dokładnie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko oraz żółtka miksujemy do białości z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowy. Margarynę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy szczyptę soli, pieprz, zioła, paprykę czerwoną słodką mieloną oraz rozczyn, masę jajeczną i pozostałe letnie mleko i rum. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto, dolewając małym strumieniem margarynę. Ciasto będzie się lekko kleiło, ale nie dosypujemy mąki. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż podrośnie.

Gotowe ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy chwilkę, a następnie ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na ok 1,5 cm., a następnie za pomocą szklanki wycinamy koła. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Na połowę krążków nakładamy kawałek sera żółtego a następnie nakładamy łyżkę farszu. Przykrywamy drugim pustym kawałkiem ciasta i zlepiamy. Następnie lekko formujemy i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok godzinkę. Na cieście powinny powstać pęcherze.

Tłuszcz rozgrzewamy, dodajemy z dwa plasterki ziemniaka surowego i wkładamy pączki lekko nasmarowane olejem. Czekamy, aż się zarumienią i przewracamy na drugą stronę. Gotowe wyciągamy na ręczniki papierowe, by ociekły z tłuszczu. Idealnie smakują z sosem jogurtowym, czosnkowym czy musztardowym. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 08.08.2014 11:54
świetne pączki :)
Renataj 15.10.2013 21:24
Fajna "konfiturka" w tych pączkach:)
Łukasz15 11.08.2013 08:30
Świetny przepis
caralajna 30.07.2013 07:11
bardzo pomysłowe i apetyczne
RenataZ-et 29.07.2013 21:52
wyglądają wspaniale
Katarzyna/kate1980 23.07.2013 21:41
fajniutko wyglądają
olkaaa 21.07.2013 18:05
chętnie spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak