Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • rabarbar

    30 dag
  • cukier

    0,75 szklanki
  • laska wanilii

    1 szt
  • woda

    2,5 szklanki

Dekoracja zupy

  • rabarbar

    1 łodyga
  • cukier

    2 łyżki
  • woda

    0,5 szklanki
  • lody waniliowe

    2 gałki
  • migdały siekane

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Kulki lodów obtoczyć w krokancie migdałowym ( uprażone posiekane migdały z masłem i cukrem)
Krok 2 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
i wstawić do zamrażarki.
Krok 3 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Rabarbar
Krok 4 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
pokroić na małe kawałki.
Krok 5 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Do emaliowanego lub stalowego garnka włożyć rabarbar, cukier
Krok 6 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
, laskę wanilii i zalać
wodą. Zagotować, po 15 min wyjąć wanilię. Gotować jeszcze 20minut.

Krok 7 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Przecedzić zupę, rabarbaru nie wyciskać, zupa ma być klarowna. Doprawić do smaku cukrem i ostudzić.
Krok 8 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
1 łodygę rabarbaru przekroić wzdłuż i następnie na równe kawałki 3-centymetrowe.
Krok 9 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
W garnuszku zagotować kawałki rabarbaru z cukrem i wodą. Gotować 2-3 min najdłużej. Wyjąć rabarbar.
Krok 10 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Ułożyć na dnie talerza, dodać kilka kawałeczków wanilii
Krok 11 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
i gałkę lodów w krokancie.

Krok 12 - Wykwintna zupa rabarbarowa z lodami w migdałowym krokancie. foto
Delikatnie nalać zupę.
Christopher
Zupa o ciekawej kompozycji i bardzo interesującym smaku związanym z lodami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
monia2005 04.05.2014 17:27
piękne i na pewno smaczne :-)
Gabi44 03.05.2014 21:14
Doskonała na ciepłe dni.
Maria 70 03.05.2014 17:31
Ale cudna.Myślę,że jest bardzo delikatna i te lody.Ciekawa.
stokrotka 03.05.2014 11:58
ciekawe jak smakuje?
Renataj 03.05.2014 11:23
Interesujący przepis wart wypróbowania.
Patriszja 03.05.2014 10:24
super wygląda:)
Paolcia 03.05.2014 10:15
ale piękności :) elegancko wygląda i napewno super smkuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat