Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna warzywna sałatka z jogurtem i suszonymi kwiatami
Z szynki robimy koszyczki , bierzemy formę do mufinek odwracamy i każdą oplatamy folią aluminiową , następnie na każdą górkę układamy na przemian 3szt szynki ,wkładamy do piekarnika na 15 min do tem 180st , gdy się dobrze zrumienią i skurczą wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia .
Buraka gotujemy w wodzie osobno .
Jajko ,ziemniaka i seler również gotujemy ,ale nie z burakiem , bo nam zafarbi wszystko .
Gdy warzywa ostygną kroimy w kosteczkę , dodajemy jabłko i cebulkę pokrojoną również w kostkę , do tego jajko .
Zieleninę siekamy i dodajemy do białych składników , buraka kroimy ale nie dodajemy od razu .
Do ostudzonych koszyczków z szynki nakładamy sałatkę warstwami białe -czerwone , na wierzch dajemy kleksa jogurtu i doprawiamy powstałą mieszanką przypraw , tak podajemy ,aromat pieczonej szynki wzbogaca smak ,całość oczywiście jadalna ;D