Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wykwintna szarlotka z bezą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 2 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
żółtko jajek 3 szt.
śmietana 3 łyżeczki
cukier waniliowy 1 szt.
jabłka 1,5 kg
cukier trzcinowy 7 łyżek
cynamon 1 łyżeczka
białko 3 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
gorzka czekolada 100 g
śmietana kremówka 60 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Wykwintna szarlotka z bezą

Kroki postępowania

1
Masło siekamy z mąką, dodajemy jedną szklankę cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka, 3 łyżki śmietany 36% oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Krok 1 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
2
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Wszystko mieszamy dokładnie.
Krok 2 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
3
Bierzemy dużą tortownicę, całość i brzegi do 3/4 wysokości wykładamy rozwałkowaną część ciasta. Wykładamy jabłka.
Krok 3 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
4
Całość nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta ( można układać kawałkami ). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę.
Krok 4 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
5
Gdy piecze się ciasto możemy przygotować bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru pudru i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite białka. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
6
Na koniec przygotowujemy czekoladowe ganache.
Śmietankę podgrzewamy i zalewamy nią pokruszoną w misce czekoladę. Dokładnie mieszamy co chwilę aż masa będzie gładka. Gdy ostygnie polewamy bezę.
Krok 6 - Wykwintna szarlotka z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.07.2014 12:01
ładnie wygląda
Grażyna13 11.06.2014 22:24
Podoba mi sie :)
Katarzyna/kate1980 18.10.2013 21:54
apetycznie wygląda
Neetka90 11.03.2013 12:03
fajnie zrobione
treonina 30.11.2012 16:54
świetne!
babajaga1969 24.11.2012 19:49
lubię z cynamonem, beza jest ekstra i ten nieład artystyczny na górze... - super efekt końcowy :))
Krakowianka 24.11.2012 16:45
cudowna!!
Botwinka 24.11.2012 15:46
pyszna
sara1 24.11.2012 14:11
świetna
Simeo 24.11.2012 13:34
pycha
tessinka 24.11.2012 13:12
wygląda jak torcik...pysznie
Agnieszka91 24.11.2012 13:05
super zabieram przepis do siebie
mela25 24.11.2012 12:52
piękna
miroslawa 24.11.2012 12:50
prezentuje się super
monisia1977 24.11.2012 12:40
dobre
halina17 23.11.2012 23:39
Smaczne ciasto.
Fiffi 23.11.2012 23:21
bardzo lubię takie ciacho
bietka 23.11.2012 23:16
pychota
jasiek 23.11.2012 23:15
ciekawa
Magula 23.11.2012 23:12
super
stokrotka 23.11.2012 22:54
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak