Wykwintna szarlotka z bezą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • cukier puder

    2 szkl.
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtka

    3 szt.
  • śmietana

    3 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 szt.
  • jabłka

    1,5 kg
  • cukier trzcinowy

    7 łyżek
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • białka

    3 szt.
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • gorzka czekolada

    100 g
  • śmietana kremówka

    60 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Masło siekamy z mąką, dodajemy jedną szklankę cukru pudru, proszek do pieczenia, żółtka, 3 łyżki śmietany 36% oraz cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Obieramy jabłka, kroimy na plasterki, dodajemy cukier trzcinowy i cynamon. Wszystko mieszamy dokładnie.
Krok 3 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Bierzemy dużą tortownicę, całość i brzegi do 3/4 wysokości wykładamy rozwałkowaną część ciasta. Wykładamy jabłka.
Krok 4 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Całość nakrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta ( można układać kawałkami ). Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około godzinę.
Krok 5 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Gdy piecze się ciasto możemy przygotować bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy 1 szklankę cukru pudru i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wykładamy na wierzch ubite białka. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 165 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 6 - Wykwintna szarlotka z bezą foto
Na koniec przygotowujemy czekoladowe ganache.
Śmietankę podgrzewamy i zalewamy nią pokruszoną w misce czekoladę. Dokładnie mieszamy co chwilę aż masa będzie gładka. Gdy ostygnie polewamy bezę.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 24.07.2014 12:01
ładnie wygląda
Grażyna13 11.06.2014 22:24
Podoba mi sie :)
Katarzyna/kate1980 18.10.2013 21:54
apetycznie wygląda
Neetka90 11.03.2013 12:03
fajnie zrobione
treonina 30.11.2012 16:54
świetne!
babajaga1969 24.11.2012 19:49
lubię z cynamonem, beza jest ekstra i ten nieład artystyczny na górze... - super efekt końcowy :))
Krakowianka 24.11.2012 16:45
cudowna!!
Botwinka 24.11.2012 15:46
pyszna
sara1 24.11.2012 14:11
świetna
Simeo 24.11.2012 13:34
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat