Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wybuchowa karpatka :-)

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

woda 250 ml
masło 125 g
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 sztuk

Masa kremowa

mleko 3,2% 450 ml
budyń waniliowy z cukrem 1 opakowanie
masło 200 g
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

granat 1 owoc
cukier puder do posypania

Porada

Inspiracją do zrobienia karpatki był przepis @Konczi na "Dyniową karpatkę". Część składników zmieniłam, a część dodałam swoich. Ciasto wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za ten przepis :-)

Przepis i sposób przygotowania na: Wybuchowa karpatka :-)

Kroki postępowania

1
Wlać do garnka wodę, dodać masło i zagotować.
Krok 1 - Wybuchowa karpatka :-) foto
2
Do wody z masłem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i od razu mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić garnek z ognia i wystudzić.
Krok 2 - Wybuchowa karpatka :-) foto
3
Do wystudzonej masy dodawać pojedynczo całe jajka i miksować.
Krok 3 - Wybuchowa karpatka :-) foto
4
Miksować tak długo aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4 - Wybuchowa karpatka :-) foto
5
Ciasto podzielić na dwie części. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C i piec przez 30 minut.
Krok 5 - Wybuchowa karpatka :-) foto
6
Sprawdzić można patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam placki pojedynczo w piekarniku ( ciasto spokojnie może stać, nic mu się nie stanie ).
Krok 6 - Wybuchowa karpatka :-) foto
7
Przygotowanie masy kremowej: Ugotować budyń waniliowy ( dość gęsty ), według przepisu na opakowaniu ( mleka dałam trochę mniej ).
Krok 7 - Wybuchowa karpatka :-) foto
8
Kostkę masła o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem.
Krok 8 - Wybuchowa karpatka :-) foto
9
Dodawać partiami gęsty budyń i cały czas miksować, aż do wyczerpania budyniu.
Krok 9 - Wybuchowa karpatka :-) foto
11
Do powstałej masy dodać pestki z granata, wymieszać łopatką silikonową.
Krok 10 - Wybuchowa karpatka :-) foto
12
Masę kremową wyłożyć na jedną część ciasta.
Krok 11 - Wybuchowa karpatka :-) foto
13
Przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć. Schłodzić w lodówce ( u mnie stało całą noc ).
Krok 12 - Wybuchowa karpatka :-) foto
14
Posypać obficie cukrem pudrem.
Krok 13 - Wybuchowa karpatka :-) foto
15
Smacznego !
Krok 14 - Wybuchowa karpatka :-) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 09.01.2015 12:30
Ja zabieram kawałeczek do kawki :))
Czyki 06.01.2015 10:27
Jak zawsze perfekcyjnie pyszne ciacho :):):) Renatka podeślij kawałeczek :)
Konczi 05.01.2015 21:07
ooo jaka on pyszna :) przemiło mi że przepis był inspiracją dla Ciebie :))
IwonaDD 05.01.2015 16:37
super karpatka
jola91 05.01.2015 16:31
Brzmi cudownie, a że lubię granat to z chęcią wypróbuję :)
Agnieszka-87-25 05.01.2015 14:51
pychotka mniam
Renata9 05.01.2015 13:55
@Bernadetko, dziękuję za miły komentarz :-) Ja również całe wieki nie robiłam tego ciasta, a muszę przyznać że wyszło bardzo smaczne, to dzięki przepisowi @Konczi :-)
Bernadeta1 05.01.2015 13:52
bardzo dawno nie robiłam a uwielbiam i narobiłaś mi smaków, wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak