Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyborny makowiec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

żółtko jajek 8 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczki
mąka pszenna 20 dag
margaryna 13 dag
cukier 1 szkl

Masa makowa

orzechy włoskie 10 szt
skórka pomarańczowa do smaku
rodzynki 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
mak 40 dag
miód płynny 3 łyżki
jajko 4 szt
cukier puder 20 dag
margaryna 10 dag
olejek migdałowy do smaku

Ciasto jasne

białko 8 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
margaryna 10 dag
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
cukier 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Wyborny makowiec

Ciasto:
Cukier ucieramy z margaryna i żółtkami. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Wykładamy na foremkę 25/36.
Masa makowa:
Mak parzymy i mielony dwukrotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, miód, olejek do smaku, rodzynki, skórkę pomarańczy, pokrojone orzechy włoskie. Z białek ubijamy pianę i na końcu dodajemy do maku. Mak wykładamy na ciasto.
Ciasto jasne:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wsypujemy mąki i proszek. Margarynę roztapiamy i studzimy, wlewamy do ciasta ciągle miksując. Ciasto wykładamy na mak i pieczemy w 180 stopniach do 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 01.03.2016 10:10
bardzo ładnie wygląda
fotoviderek 29.02.2016 23:08
Na takie ciacho chętnie bym się wprosił :)
Katarzyna34 29.02.2016 20:25
Smakowicie wygląda
Stenka 29.02.2016 19:14
smaczne ciasto
Ela427 29.02.2016 18:34
smaczne ciasto
halina17 29.02.2016 18:29
Dobre ciasto.
gosia561 29.02.2016 18:29
idealny na Wielkanoc
kasia.s 29.02.2016 17:55
Uwielbiam mak :)
mirosława4 29.02.2016 15:55
apetyczny !
Janina 29.02.2016 15:17
Pyszne ciasto;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak