Wuzetka Zewy

Wuzetka Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 szt
  • kakao

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • mąka pszenna

    4 łyżka typ 500
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    2 łyżka
  • cukier

    1/2 szk

MASA

  • śmietana

    700 ml cukiernicza lub kremówka
  • serek mascarpone

    250 g

POLEWA

  • masło

    1/3 kostka
  • śmietana 18 proc

    3 łyżka słodka
  • kakao

    3 łyżka
  • cukier

    1/3 szk

Dodatkowo

  • dżem porzeczkowy

    350 ml
  • poncz

    1/2 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wuzetka Zewy

Kroki postępowania

Krok 1 - Wuzetka Zewy foto

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.
Krok 2 - Wuzetka Zewy foto
Upieczony wystudzić i przekroić na dwa blaty.
( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).

Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.
Krok 3 - Wuzetka Zewy foto
Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
Krok 4 - Wuzetka Zewy foto

Masa :
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.
Krok 5 - Wuzetka Zewy foto
Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim i nasączonym plackiem.
Krok 6 - Wuzetka Zewy foto
Polewa :
W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie
Krok 7 - Wuzetka Zewy foto
zrobić dekoracyjne wzory.
Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
ZEWA
1. jeśli nie macie śmietany cukierniczej użyjcie kremówki plus cukier do smaku 2. dżem z czarnej porzeczki najlepiej domowy 3. do nasączenia poncz lub inny ulubiony płyn

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Klausia 09.04.2016 19:57
Zdjęcie na poziomie :)
IwonaKa 27.01.2016 21:17
wspaniale wygląda,chętnie bym spróbowała
ZEWA 15.10.2015 09:52
O tak , jest smaczne i wstyd się przyznać ale to moja pierwsza wuzetka. Ale na pewno nie ostatnia.
gusia1000 13.10.2015 02:08
Zawsze dobra.
Agnieszka-87-25 12.10.2015 15:44
lubię to ciasto
Mniam 12.10.2015 11:35
Pyszności! Z chęcią bym taką zjadła do kawy :)
bietka 12.10.2015 10:27
smaczne ciacho :)
patryska76 12.10.2015 10:06
moja ulubiona!
bertpvd 12.10.2015 10:00
rewelacja przepis !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat