Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
BISZKOPT
-
jajko
6 szt -
kakao
2 łyżka -
mąka ziemniaczana
2 łyżka -
mąka pszenna
4 łyżka typ 500 -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
cukier waniliowy
2 łyżka -
cukier
1/2 szk
MASA
-
śmietana
700 ml cukiernicza lub kremówka -
serek mascarpone
250 g
POLEWA
-
masło
1/3 kostka -
śmietana 18 proc
3 łyżka słodka -
kakao
3 łyżka -
cukier
1/3 szk
Dodatkowo
-
dżem porzeczkowy
350 ml -
poncz
1/2 szk
Przepis i sposób przygotowania Wuzetka Zewy
Kroki postępowania

Biszkopt :
Białka oddzielić od żółtek i potem te białka ubić.
Gdy się spienią nadal ubijać dodając porcjami obydwa cukry.
Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku a następne gdy pierwsze połączy się z pianą.
Do masy jajecznej dodawać porcjami obie mąki przesiane z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym delikatnie mieszać najlepiej rózgą.
Gotowe ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23 x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 165 stopniach.

( Biszkopt można upiec dzień wcześniej ).
Pierwszy biszkopt ułożyć w formie do pieczenia ( można położyć najpierw papier, który wykorzystaliśmy do pieczenia biszkoptu ).
Nasączyć placek i posmarować cały dżemem.


Masa :
Śmietankę ubić prawie na sztywno a potem dodać serek mascarpone i dobrze ubić.
( Jeżeli użyjemy kremówkę można dodać dla pewności fixy lub trochę żelatyny i cukier do smaku, bo śmietana cukiernicza jest już słodka )
Na dżem wyłożyć śmietanę ale trochę zostawić do dekoracji.


W rondelku roztopić masło, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać podgrzewając polewę.
Gdy tylko się zagotuje zdjąć rondelek z ognia i przestudzić ale ma być płynna.
Ciasto polać polewą a gdy polewa się zetnie

Wuzetkę wstawić do lodówki najlepiej na noc i przed podaniem pokroić w kostkę.
1. jeśli nie macie śmietany cukierniczej użyjcie kremówki plus cukier do smaku 2. dżem z czarnej porzeczki najlepiej domowy 3. do nasączenia poncz lub inny ulubiony płyn![]()
Komentarze (9)