Wuzetka z mascarpone

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt:

  • jajko

    6 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • cukier drobny

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • kakao

    2,5 łyżki
  • olej

    3 łyżki

Masa:

  • ser biały

    300 gramów
  • serek mascarpone

    200 gramów
  • śmietana 30%

    500 mililitrów
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    5 łyżeczek
  • woda

    1/2 szklanki
  • cukier puder

    3/4 szklanki

Poncz:

  • cytryna

    1/2 sztuki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • woda ciepła

    125 mililitrów

Polewa:

  • czekolada mleczna

    200 gramów
  • śmietana 30%

    125 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wuzetka z mascarpone foto

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier drobny i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy do połączenia składników. 

Krok 2 - Wuzetka z mascarpone foto

Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Krok 3 - Wuzetka z mascarpone foto

Wyciągamy biszkopt i chwile studzimy. Obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół.

Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Krok 4 - Wuzetka z mascarpone foto

Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser z wiaderka i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.

Krok 5 - Wuzetka z mascarpone foto

Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, nakadamy krem.

Krok 6 - Wuzetka z mascarpone foto

Przykrywamy krem drugą częścią biszkoptu. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 09.04.2016 19:57
Dla mnie idealna bo tradycyjna .
PaaLaa 30.01.2015 19:07
Mmm zjadła bym ....
Sabina6 22.01.2015 19:47
Smakowicie wygląda
Michał2 19.01.2015 18:08
śliczne ciasto- idealne;)
Cranberry 19.01.2015 16:13
Idealna w-zetka
Zdzisław 19.01.2015 12:59
takie słodkości bardzo lubię
Katarzyna59 19.01.2015 10:35
smaczne ciacho
caralajna 19.01.2015 10:23
jaka apetyczna porcja
Magula 19.01.2015 08:19
Wygląda bardzo apetycznie!
ada.la 19.01.2015 07:58
wygląda pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat