Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka z mascarpone

5.0
(69)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt:

jajko 6 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
cukier drobny 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2,5 łyżki
olej 3 łyżki

Masa:

ser biały 300 gramów
serek mascarpone 200 gramów
śmietana 30% 500 mililitrów
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
woda 1/2 szklanki
cukier puder 3/4 szklanki

Poncz:

cytryna 1/2 sztuki
cukier puder 3 łyżki
woda ciepła 125 mililitrów

Polewa:

czekolada mleczna 200 gramów
śmietana 30% 125 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z mascarpone

Kroki postępowania

1

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno dodając cukier drobny i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy do połączenia składników. 

Krok 1 - Wuzetka z mascarpone foto
2

Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy. Wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.

Krok 2 - Wuzetka z mascarpone foto
3

Wyciągamy biszkopt i chwile studzimy. Obracamy biszkopt na drugą stronę ściągając papier do pieczenia, przekrawamy go wzdłuż na pół.

Przygotowujemy poncz: Z cytryny wyciskamy sok – uważamy by nie było pestek, dodajemy cukier puder oraz ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt.

Krok 3 - Wuzetka z mascarpone foto
4

Przygotowujemy krem: W wodzie namaczamy żelatynę, kiedy napęcznieje podgrzewamy ją w kąpieli wodnej.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy porcjami ser z wiaderka i mascarpone. Na koniec dodajemy ciepłą żelatynę i miksujemy do połączenia.

Krok 4 - Wuzetka z mascarpone foto
5

Dolną nasączoną część biszkoptu przekładamy do formy, nakadamy krem.

Krok 5 - Wuzetka z mascarpone foto
6

Przykrywamy krem drugą częścią biszkoptu. Delikatnie dociskamy by równo rozłożyć krem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy.

Polewę wylewamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.

Krok 6 - Wuzetka z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 09.04.2016 19:57
Dla mnie idealna bo tradycyjna .
PaaLaa 30.01.2015 19:07
Mmm zjadła bym ....
Sabina6
Sabina6 22.01.2015 19:47
Smakowicie wygląda
Michał2 19.01.2015 18:08
śliczne ciasto- idealne;)
Cranberry 19.01.2015 16:13
Idealna w-zetka
Zdzisław 19.01.2015 12:59
takie słodkości bardzo lubię
Katarzyna59 19.01.2015 10:35
smaczne ciacho
caralajna 19.01.2015 10:23
jaka apetyczna porcja
Magula 19.01.2015 08:19
Wygląda bardzo apetycznie!
ada.la 19.01.2015 07:58
wygląda pysznie
Krystyna32 19.01.2015 03:11
pyszności :)
Edith85 18.01.2015 22:53
idealna :)
MałaMi89 18.01.2015 22:52
Świetnie wygląda! Taka równiutka!:) mi by wyszło pewnie fale Dunaju :P
Mama niejadka 18.01.2015 21:54
Super wygląda :)
bietka 18.01.2015 21:15
ja poproszę o jeden kawałeczek :)
Konczi 18.01.2015 21:00
bardzo dziękuję za tak miłe komentarze, niestety nie zostało już nic .. zniknęła ekspresowo :)
Iwusia 18.01.2015 20:32
wspaniale wygląda
pajbek 18.01.2015 20:14
Fajny kawałek :-)
Beatris 18.01.2015 19:50
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)
Sroczka 18.01.2015 19:44
Z chęcią zjadłabym kawałek.
kasienka23 18.01.2015 19:40
wygląda rewelacyjne... :)
Pani Domu 18.01.2015 19:35
wspaniałe ciacho
AgaS10 18.01.2015 19:32
wygląda jak z cukierni...idealna:)
pestka 18.01.2015 19:26
wspaniale się prezentuje ,
turkus3 18.01.2015 19:05
nie mogę przestać się oblizywać !!! wygląda smakowicie !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak