Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka z kremem jogurtowym i wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 150 g
cukier puder 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 szt
jajko 3 szt
mąka 150 g
jogurt naturalny 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
sól 1 szczypta

Krem jogurtowy

śmietana kremówka 350 ml
jogurt naturalny 300 ml
cukier puder 1 łyżka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka

Dodatki

wiśnie 200 g
cukier 2 łyżki
wódka 50 ml

Porada

Aby sprawdzić, czy ciasto jest upieczone należy wbić w nie patyczek. Jeśli po wyciągnięciu patyczek jest suchy i nie ma na nim śladów ciasta, oznacza to, że ciasto jest upieczone!

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z kremem jogurtowym i wiśniami

Wiśnie zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem.

Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku dokładnie ucierając masę.

Po wymieszaniu masy z żółtkami dodajemy łyżkę jogurtu i łączymy z masą.

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i kakao dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.

Do masy dodajemy ubitą pianę z białek. Masa powinna mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta biszkoptowego. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut.

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę łączymy z jogurtem naturalnym i powoli mieszamy. Żelatynę mieszamy z ok. 2 łyżkami zimnej wody i mieszamy. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie łączymy z masą śmietankowo-jogurtową.

Ostudzony placek przekrawamy wzdłuż na dwie części. Odsączamy wiśnie. Ponczem namaczamy obie połowy ciasta.

Na spód ciasta nakładamy połowę kremu. Na wierzch kremu układamy wiśnie i przykrywamy pozostałą częścią kremu.

Przykrywamy drugą połową ciasta, posypujemy cukrem pudrem i schładzamy w lodówce przez około 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 10.01.2016 10:26
wygląda bardzo apetycznie!
Damiano
Damiano 09.01.2016 21:43
bardzo dobre ciasto
as28 09.01.2016 21:08
fajny przepis
Madzai 09.01.2016 20:40
Chętnie wypróbuję ten przepis.
Anna169Hosz 09.01.2016 20:31
Wygląda bardzo apetycznie.
Kasnaj 09.01.2016 20:31
przepis na 5 z +
kd045 09.01.2016 20:24
mmmm pyszne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak