Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wuzetka z brzoskwiniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

margaryna 1 kostka
cukier wanilinowy 2 łyżki
cukier 1 szklanka
jajko 4 sztuki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki

MASA SEROWA

śmietana 30% 500 ml
ser biały 1 kg
cukier puder 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżeczek
brzoskwinie w puszce kilka sztuk
śmietan fix 1 opakowanie

POLEWA

woda 3 łyżki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
margaryna 10 dag

DODATKOWO

spirytus 2 kieliszki
woda 2 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: Wuzetka z brzoskwiniami

Kroki postępowania

1
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Następnie dodać jajka, najlepiej jedno po drugim (nie wszystkie naraz). Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito i dodać do ucieranej masy.
Krok 1 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
2
Całość porządnie zmiksować.
Krok 2 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
3
Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut.
Krok 3 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
4
Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą.
Krok 4 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
5
MASA SEROWA: Przygotować żelatynę w ok. pół szklanki wody. Ser biały zmielić (najlepiej dwukrotnie). Następnie wraz z cukrem pudrem utrzeć go mikserem.
Krok 5 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
6
Dodać żelatynę. Śmietanę 30% ubić na sztywno. Dodać do niej śmietan fix. Ostrożnie do śmietany dodawać utarty ser i dokładnie wszystko wymieszać (najlepiej drewnianą łyżką). Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do masy. Masą przełożyć przecięte ciasto.
Krok 6 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
7
POLEWA: Wszystkie składniki włożyć do rondelka i mieszać na wolnym ogniu.
Krok 7 - Wuzetka z brzoskwiniami foto
8
Trochę przestudzoną polewę wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 8 - Wuzetka z brzoskwiniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 25.12.2015 11:35
i to bardzo :) było przepyszne, polecam :)
ewasylwia 29.11.2015 14:13
Jak dawno nie jadłam tego ciasta, a z brzoskwiniami na pewno super smakuje.
Renataj 28.11.2015 22:32
Mały dodatek do tradycyjnej wuzetki zmienia to ciasto w coś nowego i apetycznego:)
monika141 25.11.2015 15:32
smakowite ciacho
GOSIA18 25.11.2015 14:55
Słodkości ach te słodkości
Malinka 25.11.2015 11:15
Oooo, z zbrzoskwiniami to brzmi ciekawie :)
IZABELA29 25.11.2015 11:05
doskonałe do kawki
mileneczka5 25.11.2015 10:37
lubie to ciasto-a to ma dodatkowo smaczne skłądniki w sobie!pycha:)
Futka 25.11.2015 10:30
Świetne i bardzo smakowite ciasto :D
RenataZ-et 25.11.2015 09:42
lubię takie słodkości
Damiano
Damiano 25.11.2015 08:57
moja ulubiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak