Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wulkaniczna lawa pomidorowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Kolacja dla najbliższych? Mam pomysł, bo nie ma nic lepszego, jak zadowolenie domowników... Pomidorowy wulkan zachwyca. Smaczne, ciekawie podane danie, które można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromat, kolor, intensywność smaku... Wypróbuj, zjedz i zechcesz więcej takich kolacji!

Składniki:

Sos pomidorowo-mięsny:

mięso mielone 400 gramów
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
pomidory w zalewie pomidorowej 5 sztuk
koncentrat pomidorowy 200 gramów
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Tymianek suszony Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
bazylia świeża 6 liści

sos beszamelowy:

masło 82% 1 duża łyż.
mąka pszenna 0.5 duża łyż.
mleko 250 ml
Gałka muszkatołowa mielona To Naturalne 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta

Pozostałe

makaron lasagne 1 opakowanie
ser mozarella 1 opakowanie
olej rzepakowy 5 łyżek

Porada

Danie można przygotować również w większym naczyniu żaroodpornym.

Przepis i sposób przygotowania na: Wulkaniczna lawa pomidorowa

Przygotowanie makaronu:
Makaron lasagne gotować ok. 7 min, wyciągnąć delikatnie i rozłożyć, żeby się nie posklejał.

Wykonanie sosu pomidorowo-mięsnego:
Pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć na oleju do lekkiego zarumienienia, dodać mięso mielone i smażyć dalej. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 200 ml wody, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami, świeżymi listkami bazylii i przyprawami - dodać do mięsa i cebuli i wymieszać.

Wykonanie sosu beszamelowego:
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę mieszać, następnie wlać mleko i kiedy sos zgęstnieje wrzucić przyprawy i wymieszać.

Tworzenie wulkanu z pomidorową lawą:
Kokilki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Makaron Lasagne ułożyć na boku i spodach. Na dno kokilek włożyć łyżkę sosu pomidorowo-mięsnego, starty ser, łyżkę sosu beszamelowego i przykryć makaronem. Zrobić w ten sposób kilka warstw w zależności od wielkości kokilek. Piec w 170 stopniach około 35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak