Wulkaniczna lawa pomidorowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kolacja dla najbliższych? Mam pomysł, bo nie ma nic lepszego, jak zadowolenie domowników... Pomidorowy wulkan zachwyca. Smaczne, ciekawie podane danie, które można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aromat, kolor, intensywność smaku... Wypróbuj, zjedz i zechcesz więcej takich kolacji!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos pomidorowo-mięsny:

  • mięso mielone

    400 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • pomidory w zalewie pomidorowej

    5 sztuk
  • koncentrat pomidorowy

    200 gramów
  • Oregano suszone Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Tymianek suszony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • bazylia świeża

    6 liści

sos beszamelowy:

  • masło 82%

    1 duża łyż.
  • mąka pszenna

    0.5 duża łyż.
  • mleko

    250 ml
  • Gałka muszkatołowa mielona To Naturalne

    1 szczypta
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta

Pozostałe

  • makaron lasagne

    1 opakowanie
  • ser mozarella

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie makaronu:
Makaron lasagne gotować ok. 7 min, wyciągnąć delikatnie i rozłożyć, żeby się nie posklejał.

Wykonanie sosu pomidorowo-mięsnego:
Pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć na oleju do lekkiego zarumienienia, dodać mięso mielone i smażyć dalej. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 200 ml wody, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami, świeżymi listkami bazylii i przyprawami - dodać do mięsa i cebuli i wymieszać.

Wykonanie sosu beszamelowego:
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę mieszać, następnie wlać mleko i kiedy sos zgęstnieje wrzucić przyprawy i wymieszać.

Tworzenie wulkanu z pomidorową lawą:
Kokilki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Makaron Lasagne ułożyć na boku i spodach. Na dno kokilek włożyć łyżkę sosu pomidorowo-mięsnego, starty ser, łyżkę sosu beszamelowego i przykryć makaronem. Zrobić w ten sposób kilka warstw w zależności od wielkości kokilek. Piec w 170 stopniach około 35 min.

Danie można przygotować również w większym naczyniu żaroodpornym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat