Przepis i sposób przygotowania na: Wulkaniczna lawa pomidorowa
Przygotowanie makaronu:
Makaron lasagne gotować ok. 7 min, wyciągnąć delikatnie i rozłożyć, żeby się nie posklejał.
Wykonanie sosu pomidorowo-mięsnego:
Pokrojoną w kostkę cebulę - smażyć na oleju do lekkiego zarumienienia, dodać mięso mielone i smażyć dalej. Koncentrat pomidorowy wymieszać z 200 ml wody, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorkami, świeżymi listkami bazylii i przyprawami - dodać do mięsa i cebuli i wymieszać.
Wykonanie sosu beszamelowego:
W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i chwilę mieszać, następnie wlać mleko i kiedy sos zgęstnieje wrzucić przyprawy i wymieszać.
Tworzenie wulkanu z pomidorową lawą:
Kokilki wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Makaron Lasagne ułożyć na boku i spodach. Na dno kokilek włożyć łyżkę sosu pomidorowo-mięsnego, starty ser, łyżkę sosu beszamelowego i przykryć makaronem. Zrobić w ten sposób kilka warstw w zależności od wielkości kokilek. Piec w 170 stopniach około 35 min.