Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cukinia
1/2 średniej sztuki -
śmietana kwaśna
200 ml -
majonez
1 łyżka -
baazylia
garść -
pietruszka zielona
garść -
tymianek
do smaku -
majeranek
do smaku -
szałwia
kilka listków -
ocet winny
-
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
pomidorek
do dekoracji -
zielenina
do dekoracji
Przepis i sposób przygotowania wstążki z cukini z sosem śmietanowo ziołowym
Sos: zioła (w ilości 1 szklanki) wsypałam do rozdrabniacza i pocięłam na drobniutko, wyszły 3 łyżki stołowe miazgi ziołowej ze zdecydowaną przewagą bazylii i pietruszki. Śmietanę wymieszałam z majonezem, octem i dodałam zioła wszystko dokładnie rozprowadziłam. Doprawiłam solą i pieprzem.
Cukinię (moja miała około 25 cm) przecięłam wzdłuż na pół, a następnie na ćwiartki. Pozbawiłam ją środkowej części z nasionami. Za pomocą obieraczki cięłam na paski. Położyłam je na talerzu, posoliłam i wstawiłam do lodówki aż puściły sok. Sok wylałam, wstążki zaaranżowałam na talerzu. Polałam sosem. Udekorowałam pieprzem, zieleniną i pomidorkiem.
Komentarze (21)
Załaduj więcej komentarzy (11)