Wstążki naleśnikowe z żółtymi malinami, kwaśną śmietaną i cukrem pudrem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    280 g
  • maliny żółte

    250 g
  • cukier drobny

    80 g
  • mleko

    250 ml
  • śmietana kwaśna

    150 ml
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • kakao

    1 ½ łyżki
  • mąka kukurydziana

    1 ½ łyżki
  • jajo całe

    2 szt.
  • cukier puder

  • masło

  • woda gazowana

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko, mąkę pszenną, drobny cukier oraz jaja równo rozdzielić pomiędzy dwa naczynia. Połączyć przy użyciu miksera. Do jednego naczynia dodać kakao, a do drugiego mąkę kukurydzianą. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać wodę mineralną gazowaną (rozdzielając równomiernie pomiędzy ciasto czekoladowe i kukurydziane). Smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni, od czasu do czasu smarując jej powierzchnię cieniutką warstwą masła.

Ostudzone naleśniki zwinąć w ruloniki. Pokroić na paski i układać w głębokich miseczkach. Posypać owocami, polać kwaśną śmietaną i oprószyć cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 01.10.2012 19:38
ale pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat