Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewki 2 duże sztuki
biały cukier 1 łyżeczka
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania
mleko 1/2 szklanki
cebula 1/2 dużej sztuki
czosnek 1 ząbek
brązowy cukier 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
natka pietruszki wg uznania
ocet balsamiczny 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem

Kroki postępowania

1
Marchewki obrać, pokroić w długie, cienkie plastry.
Krok 1 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
2
Przełożyć je do garnka. Dodać do nich biały cukier, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać mleko.
Krok 2 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
3
Gotować pod przykryciem prawie do miękkości. Następnie je odcedzić.
Krok 3 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
4
Na patelnię wlać olej, dodać do niego brązowy cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować.
Krok 4 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
5
Dodać do niego ocet, wymieszać.
Krok 5 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
6
Cebulę pokroić w grube piórka, czosnek w plasterki.
Krok 6 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
7
Cebulę i czosnek wrzucić do karmelu. Chwilę smażyć, aż się zeszklą.
Krok 7 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
8
Wlać pół szklanki wody, dodać odrobinę soli.
Krok 8 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
9
Gotować bez przykrycia, aż cały płyn odparuje.
Krok 9 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto
10
Wstążki marchewki podzielić na porcje, ułożyć na talerzach. Na marchewce rozłożyć karmelizowaną cebulę z czosnkiem. Masło roztopić, polać nim każdą porcję marchewki. Posypać posiekaną natką. Podawać np. jako dodatek do obiadu.
Krok 10 - Wstążki marchewkowe z karmelizowaną cebulą i czosnkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 17.02.2014 12:22
ale świetny pomysł
fotoviderek 06.02.2014 07:22
Przepyszne :)
Magda24 18.12.2012 15:10
smaczne i ładnie podane :))
Anna133 24.11.2012 17:32
robię identyczne
babajaga1969 21.11.2012 16:55
pięknie podane i na pewno pyszne :))
ilka_86 20.11.2012 15:51
ładnie wyglądają
uqash24 20.11.2012 13:34
hmm, ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak