Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
makaron grube wstążki
25 dag
sos cytrynowy
-
cytryna
1/2 sztuki -
ser ricotta
10 dag -
śmietana 30%
250 g -
oliwa
3 łyżki -
pesto
1 łyżeczki -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
do smaku
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple.
2.
Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy.Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się