Wstążki buraczkowe z pesto z rukoli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • makaron grube wstążki

    ( buraczkowe)

PESTO

  • rukola

    130 g
  • parmezan

    50 g
  • orzechy nerkowca

    50 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • miód

    1 łyżeczka
  • oliwa

    około 1/2 szklanki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jestem pestomaniaczką! Uwielbiam zielone pesto w rozmaitych wydaniach i nie wyobrażam sobie tygodnia bez przygotowania tej ziołowej mieszanki :) Dzisiaj zapraszam na kolorowe i pożywne danie pełne witamin, błonnika, żelaza i kwasu foliowego. Makaronowe wstążki z dodatkiem buraka otula zielone pesto z rukoli, nerkowców i parmezanu :)

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Orzechy nerkowca prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Wstążki buraczkowe gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z wcześniej przygotowanym pesto. Całość posypujemy dodatkową ilością startego parmezanu, dodajemy orzechy nerkowca oraz ulubioną zieleninę.

Życzę smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 19.04.2017 19:45
smaczny obiadek
adelajda 19.04.2017 17:50
dobry obiadek
Ola1young 19.04.2017 17:00
smaczne jedzonko :)
jan_mag 19.04.2017 13:20
pyszna propozycja
Wiktoria29 19.04.2017 12:28
uwielbiam makaron z pesto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat