Wspaniały torcik truskawkowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 sztuk
  • sól

    1 szczypta
  • cukier kryształ

    3/4 szklanka
  • mąka tortowa

    2,5 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • dżem truskawkowy

    1 opakowanie
  • cukier puder

    4 łyżka
  • żelatyna

    4 łyżka
  • woda

    6 łyżka
  • grejpfrut

    2 plasterek
  • pomarańcza

    0,5 sztuk
  • winogrona

    4 sztuk
  • śmietanka kremowa

    2 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Truskawki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć je. Zmiksować malakserem. Jajka kurze sparzyć, następnie z jaj białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka, ubijać w wysokim naczyniu. Mąki połączyć ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, przesiać do naczynia i dodać do ciasta, zamieszać drewnianą łyżką. Okrągłą tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec biszkopt w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40 do 50 minut. Gorącego ciasta nie wyjmować z piekarnika, należy uchylić delikatnie piekarnik i stopniowo ostudzić. Ostudzony wyjąć, przekroić biszkopt na dwie równe części. Na pierwszym krążku biszkoptowym rozsmarować dżem truskawkowy. Ubić w wysokim naczyniu śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, dodać do śmietanki rozpuszczoną w sześciu łyżkach wody żelatynę. Miksować do uzyskania puszystej masy. Podzielić śmietankę na dwie części (2/3 i 1/3). Do 2/3 dodać zmiksowane truskawki. Nałożyć na pierwszy biszkopt posmarowany wcześniej dżemem truskawkowym część masy śmietankowo- truskawkowej, przykryć drugim biszkoptem, na wierzch wyłożyć resztę masy śmietankowo- truskawkowej. Na wierzch wyłożyć samą- białą ubitą śmietankę, równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Nałożyć trochę śmietany do szprycy i udekorować wierzch tortu. Wykonać napis z rozpuszczonej według przepisu podanego na opakowaniu polewy czekoladowej. Udekorować umytymi, pokrojonymi w plasterki owocami: plasterkami pomarańczy, grejpfruta, winogronami oraz kiwi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 27.10.2012 19:26
świetny torcik, nazwa się zgadza: wspaniały :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat