Przepis i sposób przygotowania na: Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim
1. Nastaw piekarnik na 220°C.
2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm
3. Ubij 4 jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Dodaj 200 g cukru i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Mus czekoladowy:
1. Oddziel 4 białka od żółtek.
2. Żółtka, 100g cukru, kakao, wanilię i śmietanę przełóż do rondelka o grubym spodzie i gotuj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje, około 5minut.
3. Zdejmij masę z ognia i włóż pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj 2 łyżki alkoholu. Wymieszaj.
5. Odłóż masę do przestygnięcia, aż będzie miała prawie temperaturę pokojową.
6. Teraz przygotuj bezę szwajcarską. W tym celu połóż dużą miskę na garnek z lekko gotującą się wodą.
7. Do miski wlej biała i dodaj 100g cukru. Całość delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
8. Masę przełóż do misy od miksera i ubijaj białka, aż misa będzie zimna, a białka ubite na sztywno.
9. Przełóż masą białkową do ostudzonej masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
Wykończenie musu:
1. Biszkopt włóż z powrotem do formy, w której się piekł.
2. Skrop ciasto 5 łyżkami alkoholu.
3. Na biszkopt wyłóż mus czekoladowy i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8godzin.
Aby mus czekoladowy nie nabrał zapachów z lodówki najlepiej przykryj wierzch formy przeźroczystą folia spożywczą.
4. Przed podaniem całość posyp kakao.
Smacznego!
Mus czekoladowy będzie się ładnie prezentować jak ozdobimy go świeżymi owocami albo listkiem mięty.