Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 szt
cukier drobny 325 g
kakao 25 g
śmietana 30% 250 ml
masło 170 g
czekolada gorzka 350 g
rum 7 łyżek
wanilia 1 szt
mąka pszenna 125 g
kakao do posypania 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wspaniały mus czekoladowy na biszkopcie genueńskim

Biszkopt genueński:
1. Nastaw piekarnik na 220°C.
2. Wyłóż papierem do pieczenia spód formy do pieczenia o średnicy 21cm
3. Ubij 4 jajka, aż powstanie puszysta, jasna masa.
4. Dodaj 200 g cukru i mieszaj dalej, aż cukier się rozpuści.
5. Dodaj stopniowo mąkę i kakao.
6. Przełóż masę do formy i piecz biszkopt przez około 10-15minut, aż biszkopt będzie sprężysty po dotknięciu środka.
7. Wyjmij biszkopt z piekarnika i odłóż na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Mus czekoladowy:
1. Oddziel 4 białka od żółtek.
2. Żółtka, 100g cukru, kakao, wanilię i śmietanę przełóż do rondelka o grubym spodzie i gotuj, aż masa zgęstnieje, ale się nie zagotuje, około 5minut.
3. Zdejmij masę z ognia i włóż pokruszoną czekoladę i masło. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa.
4. Dodaj 2 łyżki alkoholu. Wymieszaj.
5. Odłóż masę do przestygnięcia, aż będzie miała prawie temperaturę pokojową.
6. Teraz przygotuj bezę szwajcarską. W tym celu połóż dużą miskę na garnek z lekko gotującą się wodą.
7. Do miski wlej biała i dodaj 100g cukru. Całość delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści.
8. Masę przełóż do misy od miksera i ubijaj białka, aż misa będzie zimna, a białka ubite na sztywno.
9. Przełóż masą białkową do ostudzonej masy z żółtkami i delikatnie wymieszaj.
Wykończenie musu:
1. Biszkopt włóż z powrotem do formy, w której się piekł.
2. Skrop ciasto 5 łyżkami alkoholu.
3. Na biszkopt wyłóż mus czekoladowy i włóż ciasto do lodówki na co najmniej 8godzin.
Aby mus czekoladowy nie nabrał zapachów z lodówki najlepiej przykryj wierzch formy przeźroczystą folia spożywczą.
4. Przed podaniem całość posyp kakao.
Smacznego!
Mus czekoladowy będzie się ładnie prezentować jak ozdobimy go świeżymi owocami albo listkiem mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jan_mag 11.01.2017 12:09
Cudowności :)
Klausia 30.10.2014 16:37
deser idealny :)
wwwiolka 03.02.2014 17:31
Wspaniały, aż chce się jeść.
aliss06 03.02.2014 16:47
wygląda wspaniale, uwielbiam czekoladę :)
artur7 03.02.2014 15:23
wspanialy pomysl
ada.la 03.02.2014 15:05
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak