Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowy perkelt

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wołowa 1 kg
smalec 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
zielona papryka 2 sztuki
pomidory 4 sztuki
ostre papryczki 2 sztuki
bulion wołowy 0,5 litra
czarny pieprz 1 łyżeczka
sól 2 łyżeczki
cebula 750 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowy perkelt

1. Mięso kroimy w kostkę, cebulę siekamy a papryki kroimy w zapałkę. Pomidory obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebulę i smażymy przez 10 minut często mieszając. Dodajemy słodka paprykę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy wołowinę, zwiększamy płomień i smażymy dalsze 6 minut cały czas mieszając. Mięso powinno zrumienić się ze wszystkich stron.
2. Gdy mięso będzie rumiane do garnka dokładamy zieloną paprykę, pomidory i chilli. Zalewamy wrzącym bulionem. Zmniejszamy gaz i dusimy potrawę przez dwie godziny od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę bulionu.
3. Potrawę podajemy z chlebem lub haluszkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 11.12.2012 10:14
fajny przepis
kate.500 21.10.2012 22:56
pysznosc
Sylwia56
Sylwia56 13.09.2012 12:15
mam ochotę!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak