Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowy Boeuf Strogonow

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wołowa 1 kg
pieczarki 0,4 kg
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
natka pietruszki 1 szt
mąka pszenna 1/2 szklanka
śmietana 1 łyżka
olej do smażenia
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowy Boeuf Strogonow

Cebulę kroimy w pióra i dusimy na patelni do miękkości, pieczarki kroimy w plasterki i również obsmażamy na patelni na kolor brązowy. Cebulę i pieczarki przekładamy do garnka z dużym,płaskim dnem. Wycinamy z wołowiny wszystkie błony i kroimy w centymetrowe plastry a następnie w półcentymetrowe paseczki, które obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wołowinę partiami 3 – 4 minuty na kolor brązowy . Absolutnie nie smażymy całej wołowiny na raz – zacznie się dusić , nie smażyć, a w tym daniu chodzi o krótkie i intensywne smażenie mięsa. Usmażone mięso przekładamy do garnka z warzywami. Pieprzymy, solimy, dodajemy paprykę i koncentrat pomidorowy, zagotowujemy (jeśli jest to rostbef nie polędwica mięso musimy poddusić do miękkości), dodajemy śmietanę i natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 23.01.2016 20:11
tak zrobione mięsko chętnie bym zjadła
IKrakowianka 23.01.2016 17:52
świetne danie
agaK. 23.01.2016 17:23
Bardzo dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak